Huize Wasch

Glas & Kristal uit de collectie van het Nationaal Glasmuseum 1915-66

2001

Nationaal Glasmuseum Leerdam
29.09.01 / 25.11.01
Huize Wasch, 2001
Ram vormgeving, Jan van Waarden

Het Nationaal Glasmuseum Leerdam bezit een uitgebreide collectie glas en kristal uit de twintigste eeuw. In de tentoonstelling Huize Wasch zal aandacht besteed worden aan deze unieke verzameling. De oorspronkelijke opstelling van de collectie uit de tijd van Karel Wasch (1886-1967), die van de oprichting van het museum in 1953 tot 1967 conservator was van het museum, vormt het uitgangspunt voor de tentoonstelling.

Karel Wasch kan gezien worden als een van de sleutelfiguren uit de geschiedenis van het twintigste eeuwse glas. Hij was van 1920 tot 1951 als directiesecretaris aan de Glasfabriek ‘Leerdam’ verbonden en maakte een groot aantal ontwikkelingen op het bedrijf van zeer nabij mee. Van 1953 tot aan zijn overlijden in 1967 was hij de eerste conservator van het Nationaal Glasmuseum Leerdam. 

Op basis van archiefmateriaal is een reconstructie gemaakt van de toenmalige inrichting en opstelling van het museum, compleet met een belangrijke bruikleen van Antiek glas van museum Boijmans van Beuningen. De inrichting gaat terug op de tijd dat de collectie van het museum in al haar glorie nog vrijwel volledig werd opgesteld. De reconstructie zal dienen als leidraad voor een ruim overzicht van Nederlandse kunstnijverheid in glas van ca. 1915 tot 1966. Ontwerpen van o.a. Copier, Berlage, De Bazel, Lebeau, Muller, Rozendaal, Meydam en verscheidende vooraanstaande buitenlandse voorbeelden zullen worden gepresenteerd in een nostalgische setting. De tentoonstelling handelt niet over de persoon Karel Wasch, maar over zijn museum; Huize Wasch.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling Huize Wasch zal een heruitgave verschijnen van ‘Glas en Kristal’ uit 1927, tezamen met een publicatie over het leven en werk van Karel Wasch, geschreven door Karel Wasch jr. Deze publicaties, uitgegeven door Uitgeverij Optima.

 • Glas & Kristal – facsimile
  Sep 2001
  Karel Wasch, Job Meihuizen
  Uitgeverij Optima
  Partner Nationaal Glasmuseum Leerdam 
  ISBN: 90-7694-0088

Colofon

Opdrachtgever: Nationaal Glasmuseum Leerdam
Projectleiding: Job Meihuizen, Karel Wasch jr. 
Uitgever: Uitgeverij Optima