Een nieuwe lente, een nieuwe vaas

25 vazen door 25 studenten van de Design academy Eindhoven

2021

Nationaal Glasmuseum Leerdam
20.03.21 / 15.08.21
Een nieuwe lente, een nieuwe vaas, 2021

Glas is een moeilijk materiaal om mee te werken. Dat gold niet alleen voor externe ontwerpers uit het verleden, maar ook voor hedendaagse ontwerpers en kunstenaars. Het Nationaal Glasmuseum zet zich in om studenten van academies tijdens hun studie eenmalig kennis te laten maken met het materiaal glas. In deze tentoonstelling presenteert het Nationaal Glasmuseum Leerdam het werk van derdejaars studenten. Het Nationaal Glasmuseum heeft een doorlopend samenwerkingsverband met de Design Academy Eindhoven. Dit jaar heeft het museum de studenten de opdracht gegeven om in het kader van hun opleiding bloemenvazen te ontwikkelen.

In het studiejaar 2020/2021 werd een groep studenten van de Design Academy Eindhoven gevraagd een voorjaarsbloemvaas te ontwerpen. Ze mochten zich laten inspireren door het ontwerp van De Bazel en moesten bij voorkeur ontwerpen maken die in een (zelfgemaakte) gipsen mal geblazen konden worden. De studenten van de ‘Minor Keramiek’ kregen de kans om de vaas tussen november 2020 en januari 2021 in de Glasblazerij te realiseren, waarbij ze de grenzen van het mogelijke verlegden. Zowel de studenten als de glasblazers hebben door deze ervaring van elkaar kunnen leren. De resultaten zijn verrassend, deze tentoonstelling laat de verschillende technieken, vormen, kleuren en texturen zien waarmee de studenten experimenteerden. De studenten werden begeleid door docent Job Meihuizen en meester-glasblazer Gert Bullée. De resultaten van deze experimentele samenwerking zijn te zien in de kassen van het museum.

Drie vaasontwerpen van Yufei Gao, Floris Meijer en Josha Veldheer zullen in een gelimiteerde oplage worden geproduceerd.

Natasha Amisha

Hanne Arends

Roee Ben Yahuda

Fenna Burghgraef

Rozane Cadieu

Marion Cervaer

Toshito Endo

Danielle Ferreira

Yufei Gao

Coline Gauthier

Lynn Gong

Eric Grenard

Yuval Harel

Julia Huhnholz

Eleni Ioannidou

Eliška Janečková

Anna Mareschal de Charentenay

Emma Meeuwis

Floris Meijer

Marta Moskova

Maaike Mutsaerds

Idwert Petter

Romina Rems

Mick Thörig

Pepe Triginer Valenti

Wies van Maegdenberg

Joshua Veldheer

Duo Xu


Colofon

Opdrachtgever: Nationaal Glasmuseum Leerdam, Geertje Jacobs
Concept, tekst en uitvoering: Job Meihuizen
Glasblazer: Gert Bullee, Henk Verwey, Josja Caecilia Schepman
Communicatie & Marketing: Laurens Geurtz
Grafische vormgeving: Pony Design Club, Hugo de Pagter
Ruimtelijke vormgeving: Mick Thörig, Pepe Triginer Valenti