Het Fopglas

2021

Nationaal Glasmuseum Leerdam
01.04.22 / 31.10.22
Zes Fopglazen
v.l.n.r. Duc Dalf, Laars, Pasglas, Glas met holle kelk, fopglas, Laat 15e-18e eeuw
Geblazen glas (façon de Venise)
Particuliere collectie                                                                         
Fotografie Ferry Herrebrugh

In 2015 startte het Nationaal Glasmuseum Leerdam in samenwerking met en op initiatief van glasexpert Kitty Laméris en meesterglasblazer Marc Barreda een breed onderzoek naar het fenomeen ‘fop- en schertsglazen’. Op 1 april 2022 opent een tentoonstelling waarin dit onderwerp aan het publiek wordt getoond. De tentoonstelling onder de titel ‘Glas als Ijsbreker’ geeft een uniek en uitgebreid overzicht van fop- en schertsglazen uit binnen- en buitenland. De glazen komen uit de 16de, 17de en 18de-eeuw en met allen is iets aan de hand… een grapje, een spelletje of iets visueels. Ook het verhaal over het gebruik van de glazen is fascinerend, het sociale aspect van hoe ze gebruikt werden. Juist nu we ons sociale leven gedeeltelijk opnieuw moeten vormgeven een interessant onderwerp. En als laatste is het interessant om zien hoe deze glazen ook in de geschiedenis van het glas een belangrijke rol hebben gespeeld. Hoe er een synergie ontstond tussen locatie en makers. 

De kern van het project is een historisch onderzoek, waarbij voorafgaande aan de tentoonstelling zowel in de boeken wordt gedoken als de werkvloer (Glasblazerij) opgegaan om de verloren gegane technieken te herontdekken. Marc Barreda maakt een aantal oude glazen opnieuw, waarbij hij vergeten technieken gebruikt. Via deze replica’s kunnen we meer te weten komen over het gebruik van de glazen en de sociale impact ervan. In de tentoonstelling worden onder de titel ‘glas als ijsbreker’ de oude glazen getoond uit particuliere en museale collecties. Om enige actualiteit te geven aan het onderwerp is, mede op initiatief van Job Meihuizen, een zestal hedendaagse ontwerpers (Wieki Somers, Shaakira Jassat, Bas Kosters, Jolan van der Wiel, Manon van Hoeckel) uitgenodigd om een fopglas van nu te creëren.

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geillustreerde publicatie ‘Schertsglazen, vernuftig drinkvermaak’ van de hand van Kitty Laméris, uitgegeven door Walbug Pers.

Betrokken ontwerpers:

Manon van Hoeckel

Shaakira Jassat

Bas Kosters

Wieki Somers

Joep Verhoeven / Demakersvan

Jolan van der Wiel


Colofon

Opdrachtgever: Nationaal Glasmuseum Leerdam, Astrid Hertog
Projectleiding: Job Meihuizen i.s.m. Kitty Lameris, Marc Barreda
Uitgever: Walburg Pers, May Meurs