Floris Meydam – In Vorm

2003

Nationaal Glasmuseum Leerdam / Museum het Oude Raadhuis
24.05.03 / 14.10.03
Floris Meydam (1919-2011)
Meydam in Vorm, 2003

Floris Meydam (1919) is één van de belangrijkste glaskunstenaars / ontwerpers van dit moment. Zijn naam is onlosmakelijk verbonden met die van de Glasfabriek Leerdam. Hij behoort, samen met Willem Heesen, Sybren Valkema en Gerard Thomassen tot de tweede generatie van ontwerpers die na Copier het beeld bepalen van het Nederlandse glas. Hij treedt in 1935 in dienst van de glasfabriek Leerdam als assistent van Copier. Later is hij verbonden aan de vermaarde Glasschool van Leerdam, waar hij doceert in glasdecoratie. Van 1949 tot 1984 is hij hoofd van de ontwerpafdeling en geeft de naoorlogse collectie van de glasfabriek duidelijk een eigen gezicht. Hij is verantwoordelijk voor een groot aantal ontwerpen voor zowel gebruiksglas (glasserviezen, schalen, vazen e.d.) als voor verpakkingsglas. Daarnaast maakt hij talloze ontwerpen voor gelegenheidsglas, Leerdam Unica, Leerdam Serica en glaspanelen. Ook maakt hij ontwerpen voor onder meer de keramische industrie. Na zijn pensionering aan de Glasfabriek Leerdam, blijft Meydam tot op de dag van vandaag Unica vervaardigen bij diverse studio’s in onder meer Oostenrijk, Tsjechië en Zwitserland. De laatste jaren werkt Meydam uitsluitend met de Engelse glasblazer Neil Wilkin in diens studio in Frome.

In het Nationaal Glasmuseum wordt deze zomer een overzicht gegeven van zijn Unica, Serica en bijzondere series. Voor deze presentatie wordt geput uit de rijke collectie van het Nationaal Glasmuseum Leerdam. Deze wordt aangevuld met bruiklenen uit openbare en particuliere collecties. In museum het Oude Raadhuis zal de nadruk meer komen te liggen op zijn meer anoniem gebleven industriële ontwerpen voor glasserviezen, verpakkingsglas en de onderbelichte ontwerpen voor de keramische industrie. Tevens zijn daar ontwerpen voor monumentale en toegepaste opdrachten te zien.  GlasGalerie Leerdam presenteert tot 13 juni een aantal recente unica in een overzicht  van unica van de afgelopen tien jaar. 

Bij de tentoonstelling verschijnt een een publicatie van de hand van Karel Wasch, Joan Temminck en Barney Agerbeek, uitgegeven door uitgeverij Becht. Meydam heeft voor het eerst zijn volledige medewerking aan de totstandkoming van dit boek gegeven, waardoor anders verloren gegane gegevens uit zijn herinnering en uit zijn persoonlijke agenda’s konden worden verworven. Zo is Meydams leven en zijn werk in glas, keramiek en op papier, van 1935 tot 2003, nu geboekstaafd. Men kan gedetailleerd kennis nemen van de werkwijze van deze belangrijke vormgever/kunstenaar. En bovendien een indruk krijgen van de mens Meydam, die behalve door zijn creatief vermogen ook imponeert door zijn trefzekere humor en zakelijkheid.

 • Floris Meydam – In vorm
  Mei 2003
  Karel Wasch, Joan temminck, Barney Agerbeek
  Ram Vormgeving, Jan van Waarden
  Uitgeverij J.H. Gottmer / H.J.W. Becht
  Fotografie: Onno Meeter
  ISBN: 90-230-1125-2

Colofon

Opdrachtgever: Nationaal Glasmuseum Leerdam
Projectleiding: Job Meihuizen
Tekst: Karel Wasch jr., Barney Agerbeek, Joan Temminck
Grafische vormgeving; Ram vormgeving / Jan van Waarden