De Oude Horn

De emancipatie van het glas

2004

Nationaal Glasmuseum Leerdam / Museum Het Oude Raadhuis
05.06.04 / 05.09.04
Willem Heesen (1925-2007)
Willem, ca. 1981
Collectie Nationaal Glasmuseum Leerdam

Vermoedelijk heeft de ontwikkeling van het Studioglas, vanaf het midden van de jaren zestig de kiem gelegd voor het uiteindelijke besluit van Willem Heesen, één van de hoofdontwerpers van de Glasfabriek Leerdam, om ontslag te nemen en een eigen studio op te richten. Feitelijk werd Willem Heesen op zijn vijftigste opnieuw geboren. Willem Heesen richt onder de rook van Leerdam, in Acquoy een eigen studio op; ‘Studio De Oude Horn’. Na een aarzelende start ontwikkelt Willem Heesen hier een bloeiende studio waar hij zogenoemd ‘vrij glas’ maakt in samenwerking met oud-glasmakers als Piet van Klei en Jan Keuken. De studio staat open voor beeldend kunstenaars en in de studio worden in de loop der jaren verschillende glasmakers opgeleid.   

De glasblazerij ‘De Oude Horn’ is, dertig jaar na haar oprichting, nog steeds een van de meest vitale glasstudio’s van Nederland. Door de jaren heen heeft studio ‘De Oude Horn’ meer geweest dan een privé-werkplaats. De studio heeft zich ontwikkeld inmiddels mythische proporties aangenomen. Het is de studio waar het idealisme en het experimenteren hoog wordt gehouden. 

Er werden workshops gegeven, stagiaires liepen in en uit en er werd gewerkt voor en met kunstenaars. Een grote opsteker en steun voor de studio was de komst in 1978 van Andries Copier, die verschillende kunstwerken liet blazen in de studio.

Absoluut hoogtepunt binnen de geschiedenis van De Oude Horn was de tentoonstelling ‘Beelden in Glas’ die in 1986 in Fort Asperen gehouden werd. Meer dan twintig gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland lieten ten behoeve van deze tentoonstelling autonoom werk in glas uitvoeren in Studio De Oude Horn. 

Tegen het einde van de jaren tachtig trok Willem Heesen zich geleidelijk terug en werd de studio overgenomen door zijn zoon Bernard Heesen. Deze had zich in de loop der jaren ontwikkeld tot meesterglasblazer en een glaskunstenaar van formaat. Bernard Heesen zette de traditie van de studio voort en tot op de dag van vandaag maakt Bernard Heesen eigen werk en vinden beeldend kunstenaars hun weg naar de studio en is de studio daarmee nog steeds een broedplaats voor experimentele ontwikkelingen in de glaskunst.

De tentoonstelling omvat werk van Willem Heesen (1925) en van zijn zoon Bernard Heesen (1958), maar ook van ander kunstenaars die in de loop der jaren actief waren in glasstudio De Oude Horn als Andries Copier (1901-1991), Ciel van Dooren (1956), Yvion Trossèl (1962), Maria Roosen (1957), Iris Roskamp, Tara Woudenberg, Debby Sihasale en Francine Vermeer.

  • De Oude Horn en de emancipatie van het glas
    2007
    Piet Augustijn, Job Meihuizen 
    Vormgeving Jan van Waarden
    Uitgever Amber
    Partner Nationaal Glasmuseum Leerdam
    ISBN:  978-90-7647-1051

Colofon

Opdrachtgever: Nationaal Glasmuseum Leerdam
Projectleiding: Job Meihuizen, Piet Augustijn
Grafische vormgeving; Ram vormgeving / Jan van Waarden