Dingen van schoonheid

2004

Nationaal Glasmuseum Leerdam
05.06.04 / 05.09.04
Cole Morgan (1950)
Movable feast, 2004
Gegoten glas
Collectie Nationaal Glasmuseum Leerdam (2005-57)

In het Nationaal Glasmuseum Leerdam de tentoonstelling Dingen van Schoonheid  te zien. Op basis van een groot aantal Leerdam Unica uit de collectie van het Nationaal Glasmuseum Leerdam, wordt een beeld geschetst van de ontwikkeling van tachtig jaar Leerdam Unica. 

Rond 1923 begon A.D. Copier, de vaste ontwerper van de Glasfabriek Leerdam, in samenwerking met de glasmakers van de fabriek met zijn eerste experimenteren op het gebied van het vrije glas. Direct aan de oven ontstonden eenmalige sierobjecten; de Leerdam Unica. Vanaf 1925 werden deze objecten onder de naam Leerdam Unica op de markt gebracht. Ze hadden een groot succes en werden al snel het paradepaardje van de fabriek op diverse beurzen en tentoonstellingen. In navolging van Copier ontwierpen in de jaren twintig ook andere kunstenaars als Chris Lebeau en Chris Lanooy Leerdam Unica. Vanaf de jaren dertig tot in de jaren vijftig lag de productie van Leerdam Unica uitsluitend in handen van Copier. Daar kwam pas verandering in toen een nieuwe generatie ontwerpers als Floris Meydam, Willem Heesen en Sybren Valkema zorgden voor een vernieuwing in de glaskunst. Aanvankelijk werkten vooral de vaste ontwerpers van de fabriek aan de kunstcollectie en werden slechts incidenteel kunstenaars van buiten benaderd, maar sinds het midden van de jaren tachtig geeft Royal Leerdam tot op de dag van vandaag met enige regelmaat kunstenaars uit verschillende disciplines opdracht een collectie Leerdam Unica te vervaardigen.

Als speciaal onderdeel van de tentoonstelling Dingen van Schoonheid wordt op de begane grond van het museum een recente installatie met werk gepresenteerd van Cole Morgan. Deze in New York geboren kunstenaar woont en werkt in Antwerpen. Hoewel hij zich pas sinds kort met glas bezighoudt en vooral bekend is om zijn schilderijen toont het Nationaal Glasmuseum Leerdam een aantal unieke tafels met objecten, waarin Morgan zijn fantastische kleurenpracht van twee- naar driedimensionaliteit verplaatst.   


Colofon

Opdrachtgever: Nationaal Glasmuseum Leerdam
Projectleiding: Job Meihuizen