Gerard Thomassen – ontwerper

2004

Nationaal Glasmuseum Leerdam
13.03.04 / 30.05.04
Gerard Thomassen (1926-2004)
Gerard Thomassen – ontwerper, kunstenaar, 2004
Ram vormgeving, Jan van Waarden
Collectie Nationaal Glasmuseum Leerdam

In het Nationaal Glasmuseum Leerdam is de tentoonstelling Gerard Thomassen – ontwerper te zien. Gerard Thomassen (1926) moet beschouwd worden als één van de belangrijkste ontwerpers van de Glasfabriek Royal Leerdam. Hij behoort met generatiegenoten als Floris Meydam, Willem Heesen en Sybren Valkema tot de tweede groep van ontwerpers die na de Tweede wereldoorlog het beeld bepaalden van Leerdam. Hij maakte, vooral in de jaren vijftig en zestig, een groot aantal aansprekende ontwerpen voor kristallen drinkserviezen, die even tijdloos als functioneel zijn. Veel van zijn ontwerpen behaalden belangrijke onderscheidingen, maar zijn grootste bekendheid kreeg Thomassen in 1966 met het kristallen drinkservies Corona, dat als huwelijksgeschenk door het Nederlandse volk werd aangeboden aan prinses Beatrix en Prins Claus. Andere bekende ontwerpen zijn de serviezen Linia (1954), Sylvia (1957), Capriole (1963) en Flamingo (1966). 

Na zijn vertrek bij de glasfabriek, in 1967, maakte Thomassen ontwerpen voor gebruiksvoorwerpen in uiteenlopende materialen als tin en keramiek en ontwierp hij schoolmeubels. Kristal laat hem echter niet los en vanaf het midden van de jaren negentig ontstaan een groot aantal Unica, die aanvankelijk nog bij de Glasfabriek Leerdam worden uitgevoerd, maar later ook bij andere glasstudio’s. 

Op basis van een ruime selectie uit zijn oeuvre wordt een beeld geschetst van Thomassen als ontwerper. In de tentoonstelling Gerard Thomassen – ontwerper. Speciaal voor de tentoonstelling realiseerde Thomassen een nieuwe serie Unica bij de Glasfabriek Royal Leerdam. 

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie.

 • Gerard Thomassen – ontwerper, kunstenaar
  Mrt 2004
  Piet Augustijn
  Ram vormgeving, Jan van Waarden
  Uitgeverij Amber
  ISBN 9789076471044

Colofon

Opdrachtgever: Nationaal Glasmuseum Leerdam
Projectleiding: Job Meihuizen
Ram vormgeving / Jan van Waarden