Glazen Jungle

2007

Nationaal Glasmuseum Leerdam
01.07.07 / 10.09.07
Keniaanse glasblazers van Kitengala Hot Glass, Mbagathi 
De Glazen Jungle, 2007
Glasblazerij Leerdam

Deze zomer toveren de bekende kunstenaar en glasmaker Bernard Heesen en ontwerper Arnout Visser de tuin van het museum om tot een echte jungle. Hij blaast daarmee de – tientallen jaren geleden door Andries Copier begonnen traditie – om tuinornamenten te maken – nieuw leven in. Bezoekers kunnen via een smal boomschorspad hun weg door de wildernis zoeken, waarbij er zelfs levende dieren worden toegevoegd. 

De Glazen Jungle is een bijzonder samenwerkingsproject: glasblazers uit Kenia komen met Bernard Heesen en met vormgever Arnout Visser de stukken maken in het Glas Centrum Leerdam. Het zal voor de Keniase glasblazers een plezierige omschakeling zijn, van werken met gesmolten vensterglas en bierflesjes, naar het Nederlandse zuivere glas! Het publiek op de tribune in het Glas Centrum kan mee genieten: zwaar werk in teamverband voor gloeiende ovens dat leidt tot prachtige resultaten, die vervolgens te zien zijn op de openlucht-expositie in de tuin van het museum. De tentoonstelling is mede ondersteund door Stokroos.

Bernard Heesen heeft internationale bekendheid als glaskunstenaar en werkt in zijn glasblazerij De Oude Horn in Aqcuoy, net onder Leerdam. Bernard Heesen heeft, met zijn vader en nestor van de glaskunst, Willem Heesen, in de dertig jaar van het bestaan van hun glasblazerij diverse mensen opgeleid, waaronder Anselm Croze. Anselm Croze, genaturaliseerd Keniaan met een Amerikaanse vader en Duitse moeder, woont vanaf de jaren zeventig in Kenia. Zijn moeder begint al snel een bedrijf om glas-in-lood ramen voor kerken te maken. Hieruit ontstaat uiteindelijk ook de glasblazerij Kitengela Hot Glass. Het gezin is sindsdien onlosmakelijk verbonden met het heuvellandschap en zijn mensen, en met het glas-ambacht. Werkeloze mannen en vrouwen, een dwarsdoorsnede van de Keniaanse bevolking, worden door hen omgeschoold tot glasblazers en kunnen daarmee nu hun geld verdienen. 


Colofon

Opdrachtgever: Nationaal Glasmuseum, Arnoud Odding
Projectleiding: Job Meihuizen, Annalilly van den Broeke