Gejaagd door de wind

2009

Zuiderzeemuseum Enkhuizen
22.03.09 / 22.11.09
Viviane Sassen (1972)
Gejaagd door de wind campagnebeeld, 2009
Collectie Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen heeft Alexander van Slobbe en Francisco van Benthum aangesteld als gastconservator voor de tentoonstelling ‘Gejaagd door de wind’. In de tentoonstelling is werk te zien van tientallen Nederlandse ontwerpers om een beeld te schetsen van de ideeënrijkdom van de Nederlandse modewereld en de verhouding daarvan met de Nederlandse kledingtraditie.

In de oerhollandse setting van het museum geven ontwerpers hun visie op een Hollands thema. Zo laten mannenmodeontwerpers als Francisco van Benthum, Lucas Ossendrijver (Lanvin) en Ivo Mittelmeyer zien hoe de traditionele mannendracht moderne ontwerpen inspireerde en ontwerper Mark Lentelink toont kledingstukken uit de klederdracht en de internationale modewereld waarin het vouwen centraal staat. Illustratoren Piet Paris en Peter Jeroense maakten voor de tentoonstelling een variant op de typische Hollandse tegel. Het Zuiderzeemuseum heeft een van de grootste collecties streekdrachten in Nederland, bestaande uit kleding, accessoires en sieraden. Verder zijn er collecties van Viktor & Rolf (2007), Alexander van Slobbe (2007) en Francisco van Benthum (2008) aangekocht.

Op de tentoonstelling is ook werk te zien van onder anderen Jan Taminiau, Monique van Heist, Mada van Gaans, Marcha Huskes, Spijkers en Spijkers, Mattijs van Bergen, Saskia van Drimmelen, Jan Jansen, Klavers/van Engelen, Ferdinand Schmeits, Jeroen van Tuyl, Petra Lunenburg, Viviane Sassen, Wendelien Daan, Miep Jukkema, Annaleen Louwes, Dana Lixenberg, Maarten Schets, Barrie Hullegie, Maurice Scheltens en Johannes Schwartz.


Colofon

Opdrachtgever: Zuiderzeemuseum, Erik Schilp
Concept: Alexander van Slobbe, Francisco van Benthum
Hoofd collecties: Job Meihuizen
Projectleiding: Annelies Sinke