Dutch Design Awards [2017]

2017

Dutch design week
21.10.17 / 29.10.17
NL Architects en XVW architectuur 
DeFlat Kleiburg
Habitat

Dutch Design Awards
Dutch Design Awards (DDA) beloont sinds 2003 Nederlandse ontwerpers voor hun meest indrukwekkende, vernieuwende en baanbrekende projecten. Dit jubileumjaar viert DDA de toekomst met een nieuwe lichting ontwerpers, het publiek maken van de archieven en het vertellen van de verhalen achter 15 jaar het beste van Nederlands design. Met de wedstrijd, de awardshow, een (reizende) overzichtstentoonstelling en de uitgave van Dutch Design Today is Dutch Design Awards een uniek platform voor Nederlands design. 

De 27 genomineerde projecten voor de 15e editie van Dutch Design Awards onderscheiden zich door lef. Het lef om initiatief te nemen, verantwoordelijkheid te nemen, op lange termijn te durven denken en de moed om voor maatschappelijke relevantie te kiezen. De 27 genomineerde projecten voor de 15e editie van Dutch Design Awards onderscheiden zich door lef. Het lef om initiatief te nemen, verantwoordelijkheid te nemen, op lange termijn te durven denken en de moed om voor maatschappelijke relevantie te kiezen. Onafhankelijke designexperts nomineerden projecten waarin deze kenmerken volop terug te zien zijn in de zes hoofdcategorieën: Communication, Design Research, Fashion, Habitat, Product en Service& Systems. Het werk van alle genomineerden is te zien tijdens de overzichtstentoonstelling tijdens Dutch Design Week in Eindhoven. 

De afgelopen 15 jaar heeft Dutch Design Awards (DDA) projecten beloond die we vandaag de dag gebruiken of ervaren als dagelijkse realiteit. Ook de genomineerde ontwerpers van nu hebben de intentie en potentie om vorm te geven aan de toekomst. Daarbij valt het de commissie op dat Nederlandse ontwerpers zich enerzijds kenmerken door maatschappelijk engagement en de bekwaamheid om oplossingen te bieden voor complexe problemen. Anderzijds vraagt de commissie zich af of die nadruk op de verantwoordelijkheid van ontwerpers over maatschappelijke thema’s wenselijk is. Naast relevantie is er ook behoefte aan goede ontwerpen die, zichtbaar en onzichtbaar, hun weg vinden naar functioneel, dagelijks gebruik. Deze discussie kleurt ook de lijst van 27 nominaties.

Naast de hoofdcategorieën reikt DDA speciale prijzen uit aan jong talent (Young Designer Award) en opdrachtgevers (Best Client Award). In samenwerking met de BNO wordt dit jubileumjaar ook de tweejaarlijkse Piet Zwart Award uitgereikt aan Lust. Het meest veelbelovende ontwerp voor de toekomst wordt bekroond met de Future Award. 

Commissies

Drie commissies bestaande uit in totaal twintig designexperts maakten een keuze uit alle inzendingen en gescoute projecten. Zij beoordeelden projecten aan de hand van de criteria esthetiek, impact, innovatie, productiewijze en samenwerking. Doorslaggevend voor een nominatie is de mate waarin een ontwerp vernieuwend is en/of een relevante bijdrage levert aan de maatschappij. 

De designexperts die dit jaar de commissies vormen (op alfabetische volgorde): 

Angelique Spaninks, Anne Hoogewoning, Bas Raijmakers, Bert Hagendoorn, Carolien Ligtenberg, Eline Strijkers, Erwin van der Zande, Ewoudt Boonstra, Iris Ruisch, Joost Alferink, Karin van den Brandt, Lonny van Ryswyk, Matthijs van Dijk, Michiel van Schie, Milou van Rossum, René Boer, Richard van der Laken, Roosje Klap, Sabine Wildevuur en Ulf Hackauf. Een internationale vakjury kiest uit de finalisten de winnaars.

Winnaars DDA 2017 

Product.
– Bugaboo Boxer door Max Barenburg & Jaap den Boer
– Lamzac ® The original 2.0 door Fatboy the Original i.s.m. Martijn 
– Sheltersuit 4.0 door Bas Timmer (Public Award)
– Wheel door Miniot 
– Quooker Flex door Quooker *

​Communications
– Radio Garden door Studio Puckey, Moniker
– Ed van der Elsken poster door Mevis & Van Deursen
– Vlisco UN a UN Expositie door Michiel Schuurman*

Habitat
– Interactieve Passage Tilburg door Civic Architects
– De TRAP door MVRDV
– Stadslab Buikslterham Circular door Ensemble van studio’s, designers, stadsmakers, instituten
– ‘How can we know the dancer from the dance door Sander Breure & Witte Van Hulzen 
– Vluchtmaat door We Are Here & Stichting Noodzaak
– DeFlat Kleiburg door NL Architects en XVW architectuur**

Fashion
– Wintercollectie 17 door Sies Marjan (Sander Lak) 
– Rock Shoe door United Nude voor Issey Miyake
– Das Leben am Haverkamp (Anouk van Klaveren, Christa van der Meer, Dewi Bekker en Gino Anthonisse)*

Design Research
– Envision x Finsa door Envisions
– Parliament door XML (Max Cohen de Lara & David Mulder van der Vegt)
– Verborgen impact door Think Big Act Now 
– Zandglas door AtelierNL*

Service & Systems
– Guide lines for the human factor door Me You And The Robot 
– Living Light door Ermi Design
– Strooop! Door Chloé Rutzerveld
– White Spots door Studio Richard Vijgen* 

Best Client Award
– Royal Flora Holland*

Young Design Awards
– Super Local 
– Das leben am Haverkamp (Anouk van Klaveren, Christa van der Meer, Dewi Bekker en Gino Anthonisse)
– Frank Kolkman* 

BNO Piet Zwart Award
– StudioLUST*


Colofon

Opdrachtgever: Dutch Design Foundation, Martijn Paulen
Projectleiding: Job Meihuizen, Romée Beernink
Communicatie & Marketing: Elze Bosch, Raffaela Vandermuhlen
Ruimtelijke en grafische vormgeving: Glamcult Studio / Marline Bakker