Dutch Design Awards [2018]

2018

Dutch Design Week
20.10.18 / 28.10.18
Dutch design awards 2018

Dutch Design Awards
Tussen de 24 winnaars van Dutch Design Awards 2018 is geen ontwerper te vinden die zich nog laat tegenhouden door heersende conventies, structuren, systemen of (denk)patronen. Het teweegbrengen van verandering lijkt de belangrijkste katalysator voor de ontwerpers. Toch is pure rebellie niet hun grootste gemene deler; de ontwerpers van nu vatten hun taak over het algemeen niet licht op. Ze durven te leren van het verleden en gebruiken traditionele kenmerken van de designdiscpline als humor of kunstzinnige, verhalende concepten net zo gemakkelijk als hun geëngageerde en disruptieve kijk op de wereld. De jonge generatie ontwerpers treedt steeds vaker buiten de oevers van hun eigen discipline(s), en blijft júist zoeken naar (nieuwe) manieren van samenwerken, met verschillende (ook commerciële) partijen en op basis van andere business-modellen. De opkomst van digitale innovaties biedt veelbelovende mogelijkheden om antwoorden te formuleren op de grote vragen van deze tijd. Dergelijke innovaties en maatschappelijke uitdagingen vereisen dat partners uit verschillende disciplines en industrieën samenwerken. Het primaire streven van veel van de huidige ontwerpers is om vernieuwende en alternatieve werk- en productiemethoden te onderzoeken en ontwikkelen. 

Een drietal thema’s komt dit jaar sterk bovendrijven.

Circulariteit

Duurzaamheid is op dit moment met recht en reden één van de belangrijkste thema’s in onze samenleving en daarmee ook in de designwereld. Het sluiten van kringlopen wordt momenteel gezien als dé manier om (klimaat)doelen te bereiken. Ontwerpers pakken vraagstukken radicaal anders aan en breken daarmee met menige aanname en traditie.

Mens & machine

De winnaars van dit jaar speculeren over hoe technologie ons leven steeds verdergaand beïnvloedt, maar leggen de macht ook terug bij de bron: de mens. Met alle zelfdenkende techniek en handige applicaties, die bovendien steeds prominenter worden in ons dagelijks leven, is transparantie in toenemende mate noodzakelijk. De alomtegenwoordigheid van technologie is niet de bepalende waarde; de waarde zit hem in de gebruiker, en die is uniek. 

Impact en vertrouwen
In een tijd van fake news is vertrouwen van het allergrootste belang: wat is echt en wat niet. Instagram is allesbepalend in de beeldvorming over vormgeving en mode. Daarmee worden intentie en impact van de boodschap steeds belangrijker. Veel ontwerpers kiezen ervoor om in reactie hierop een alternatief beeld of nieuwe taal te ontwikkelen. 

Commissies
De selectiecommissies van de Dutch Design Awards 2018 bestaan uit 30 designexperts die onder leiding van juryvoorzitter Job Meihuizen (DDA) de winnaars selecteren. Zij beoordelen projecten aan de hand van de criteria esthetiek, impact, innovatie, productiewijze en samenwerking. Doorslaggevend is de mate waarin een ontwerp vernieuwend is en/of een relevante bijdrage levert aan de maatschappij. 

De designexperts die dit jaar de commissies vormden (in alfabetische volgorde): 
Pieter Aarts, Joost Alferink, JaapJan Berg, Remco van Bladel, René Boer, Karin van den Brandt, Vanessa van Dam, Matthijs van Dijk, Henk Haaima, Bert Hagendoorn, Rita van Hattum, Anne Hoogewoning, Mark van Iterson, Jeroen Junte, Roosje Klap, Georgette Koning, Carolien Ligtenberg, Bjarne Mastenbroek, Jeroen van Mastrigt, Rachid Naas, Shay Raviv, Luuk Ros, Milou van Rossum, Iris Ruisch, Lonny van Ryswyck, Michiel van Schie, Angelique Spaninks, Roel Stavorinus, Saskia van Stein, Sabine Wildevuur, Erwin van der Zande

Een internationale vakjury, bestaande uit Cameron Sinclair, Ikko Yokoyama, Lilli Hollein, Pierre-Yves Panis, Yuval Aarts en de voorzitters van de verschillende committees kiest uit alle winnaars drie winnaars van de Future Award (Zaligeburg door NEXT architects, Het grootste museum van Nederland en Cow&Co)). Het publiek bepaalt tijdens DDW18 de winnaar van de Public Award. (Joris Laarman)

Winnaars DDA 2018 

Product
– Transparante laadpaal, door The Incredible Machine*
– Circa, door Robert Bronwasser Design x Circa
– Custom 3D woven textile Bloko, door Aleksandra Gaca

Communication
– Lowlands 2018, door Hansje van Halem Studio*
– Wat nu, koetsier? door Chives Archives x René Put
– Paperstorm.it, door Moniker

Habitat
– People’s Pavilion, door bureau SLA x Overtreders W*
– Zaligebrug, door NEXT architects
– Microhuis Slim Fit, door Ana Rocha Architecture

Fashion
– Fauxmosapien the evolution, door MAISON the FAUX*
– An Experiment with Parabolas, door Johannes Offerhaus
– ‘Compulsory Shenanigans’ Show (Spring/Summer 2018), door Schueller de Waal

Design Research.
– MacGuffin N° 5  – The Cabinet, van MacGuffin Magazine
– UrgentCity – Towards a New Vocabulary of Terms, door Amateur Cities x New Generations
– MX3D Bridge, door Joris Laarman Lab x MX3D*

​Service & Systems
– Cow&Co, door Anastasia Eggers x Ottonie von Roeder
– Swapfiets, door Swapfiets*
– VIIA – Groningen aardbevingsbestendig, door Freshheads

Best Client Award
– Social Label, Social Label x diverse ontwerpers
– Royal Delft: Augmented Blueware, Royal Delft x FLEX/design x TWNKLS/Augmented Reality
– Het Grootste Museum van Nederland, Museum Catharijneconvent x Fabrique*

Young Design Award
– Manon van Hoeckel
– Olivier van Herpt
– Lisa Konno*


Colofon

Opdrachtgever: Dutch Design Foundation, Martijn Paulen
Projectleiding: Frederiek Dijkstra, Romée Beernink
Juryvoorzitter: Job Meihuizen
Communicatie & Marketing: Raffaela Vandermuhlen
Ruimtelijke vormgeving: EventArchitectuur / Herman Verkerk, Raphael Coutin
Grafisch ontwerp: Glamcult Studio / Marline Bakker