My first Design Collection

2010 – 2013

Premsela, Nederlands Instituut voor Design & Mode
My first Design Collection, 2010-13
Grafische vormgeving Stan Gubbels

My first Design Collection is een uniek trainingsprogramma van Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode, dat particulieren introduceert in de wereld van design en verzamelen. In twaalf bijeenkomsten met experts worden zowel de theoretische als de praktische kant van het verzamelen belicht.

My First Design Collection is een trainingsprogramma dat particulieren introduceert in de wereld van design en verzamelen. De cursus richt zich op iedereen tussen 30 en 50 jaar met belangstelling voor design; ongeacht of je een beperkt budget hebt of juist een ruim bedrag hebt om te spenderen. 
In september start de nieuwe editie van de cursus My First Design Collection, een initiatief van Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode in samenwerking met het tijdschrift Eigen Huis & Interieur (een magazine met de focus op Nederlands design). Tijdens dit trainingsprogramma worden de cursisten opgeleid tot volleerde designverzamelaars, wat plaats zal vinden in de steden Amsterdam, Arnhem en Rotterdam. 

Het programma dat wordt aangeboden bestaat uit een serie bijeenkomsten met experts uit de wereld van het moderne ontwerp en de kunstnijverheid, aangevuld met bezoeken aan designbeurzen, ontwerpopleidingen en galeries, verzamelaars etc. In het programma kwamen zowel de theoretische als de praktische kanten van het verzamelen aan bod: er is aandacht voor de geschiedenis van het Nederlandse ontwerp en het beschouwen en beoordelen van design en kunstnijverheid, maar ook voor de specifieke financiële en zakelijke aspecten die bij het aanleggen van een designcollectie komen kijken.

In 2010/2011 zet Premsela de cursus MfDC op, waarbij ervaring wordt opgedaan bij het opleiden van particuliere verzamelaars van design. Premsela is initiator en uitvoerder van dit vernieuwende project en werkt samen met Ricardo Burgzorg, die eerder een succesvol programma opzette voor kunstverzamelaars onder de titel ‘My first Art Collection’ (MfAC). Eigen Huis en Interieur treedt op als mediapartner van My first Design Collection.

Met de ervaring die Premsela met deze pilot heeft opgedaan zet zij in 2011/12 in op drie vanuit de regio gecoördineerde cursusprogramma’s: Amsterdam, Arnhem en Rotterdam. Het trainingsprogramma sluit op deze wijze aan op de omgeving waar de deelnemer al een directe relatie mee heeft en daardoor gemakkelijker op aangesloten blijft na afloop van de cursus. Hierdoor zullen relaties met musea, galeriehouders, academies eerder in stand worden gehouden. De landelijke elementen blijven onderdeel van de cursus. Tijdens de bijeenkomsten komen de drie cursusgroepen bij elkaar, waardoor het netwerk van de beginnende designverzamelaar wordt verbreed. 

Naast het faciliteren van de ontwikkeling van het netwerk, heeft het trainingsprogramma tot doel het bewustzijn voor ons Nederlandse cultureel erfgoed te verhogen, evenals de rol die iedere cursist voor het Nederlandse designklimaat kan spelen. De cursisten van MfDC zijn de erfgoedbeheerders van de toekomst! Het trainingsprogramma van MfDC sluit daarmee aan bij de huidige ontwikkelingen in de culturele sector, waar culturele verantwoordelijkheid en particuliere ondersteuning van belang zijn. (participatiemaatschappij)


Colofon

Opdrachtgever: Premsela, Nederlands instituut voor Design & Mode
Concept: Job Meihuizen, Ricardo Burgzorg
Projectleiding: Samantha Castano, Nora Morton
Projectteam: Laurien Bosch (Rotterdam), Susanne Valkenburg (Arnhem), Amanda Pinath (Amsterdam)
Programmaraad: Titus Eliens, Thomas Eyck, Frans Leidelmeijer, Gijs Bakker.
Communicatie: Eva Postema
Grafische vormgeving: Stang Gubbels
Partners: Eigen Huis & Interieur