Nationaal Ontwerp Archief (NOA)

2012 – 2014

Premsela, Nederlands instituut voor Design & Mode
Nationaal Ontwerp archief (NOA)
Het Nieuwe Instituut, 2015

Het Nationaal Ontwerp Archief (NOA) is een centraal digitaal overzicht van de verspreide collectie ontwerp-erfgoed in Nederland. Archieven, museale collecties en biografische gegevens van 500 Nederlandse ontwerpers, galeries, verenigingen, bureaus en bedrijven zijn erin te vinden. Het NOA geeft talloze betekenisvolle dwarsverbanden en verwijzingen naar erfgoedinstellingen, archiefinventarissen, museumcollecties en afbeeldingen.

Het NOA toont gegevens uit databases van het RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie). Het gaat om het Centraal Register Vormgevingsarchieven (CRVa) en RKDartists&. Deze verzameling van gegevens is het resultaat van een jarenlang samenwerkingsverband van RKD, NAi en Premsela (Masterplan en Inhaalslag Vormgevingsarchieven). Binnen het NOA wordt deze archiefinformatie op een betekenisvolle manier gecombineerd met afbeeldingen en beschrijvingen uit relevante museale collecties. Zo biedt het een extra venster op de Nederlandse collectie vormgeving. De interface van het NOA is ontwikkeld samen met Picturae.


Colofon

Opdrachtgever: Premsela, Nederlands instituut voor Design & Mode, Els van der Plas
Partners: Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD), Louis Kalff Instituut voor industriële vormgeving, Wim Crouwel Instituut voor grafische vormgeving, Modekern Arnhem, Nederlands Architectuur Instituut (NAi)
Projectleiding: Job Meihuizen, Anja Tollenaar