Silver in process – Envisions

2018

Stokroos Stipendium voor eigentijds Zilver
Envisions
Silver in process, 2018
Stichting Stokroos

Op uitnodiging van Stichting Stokroos is Envisions een samenwerking met Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven gestart met als doel om zilver te herontdekken door hier hedendaagse en reproduceerbare eigenschappen aan te verbinden. Zilverdraad is hiervoor het uitgangspunt binnen het proces geworden. In het verleden werd in Schoonhoven namelijk veel gewerkt met zilver filigraan—een techniek van fijn zilverwerk die vaak toegepast werd voor ornamentele doeleinden. Deze ambacht is vandaag de dag in het Nederlandse zilver verdwenen en heeft de drijfveer gevormd voor het vinden van nieuwe industriële verwerkingswijzen voor zilverdraad.

Om dit te bereiken zijn drie envisionaires—Simone Post, Jeroen van de Gruiter en Vantot—uitgedaagd om na te denken over het gebruik van zilverdraad in een massa-produceerbare toepassing. Envisions-eigen is ook in dit project het uitgangspunt niet het eindproduct maar het creatieve proces. De expositie toont daarom de resultaten van experimenteel materiaalonderzoek dat receptief is voor verdere ontwikkeling en als doel heeft ambachtslieden en de zilverindustrie te inspireren.

Door te buigen, reflecteren, geleiden en structureren liet envisions, in samenwerking met Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven, zich experimenteel leiden door de veelzijdige eigenschappen van zilverdraad. Deze verfijnde uitvoering van zilver werd in de traditionele ambacht veelvuldig toegepast, doordat de delicate contouren een breed scala aan vormen en volumes mogelijk maakt. Met massa-produceerbare toepassingen als uitgangspunt, presenteert het werk van envisions een hedendaagse visie op dit kostbare materiaal, met als doel haar duurzame ontwikkeling in de industrie te stimuleren. 


Colofon

Opdrachtgever: Stichting Stokroos
Ontwerper: Simone Post, Jeroen van de Gruiter, VanTOT
Selectiecommissie: Job Meihuizen, Thomas Widdershoven, Joffrey Walonker, Marcel Teheux en Arjenne Bouwknegt
Partner: Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven


  

Simone Post